“המנח מתייחס לציר העובר לעומת ציר האשה, ז”א שקיימים 2 מנחים: אורכי ורוחבי. מנח רוחב כעיקרון אינו מאפשר לידה כלל. מנח אורכי מתחלק למצג ראש ועכוז כאשר מצג עכוז מתחלק למספר מצבים:
1. FRANK שבו ניתן למשש העכוז בלבד כאשר הרגליים מקופלות כלפי מעלה.
2. שלם או ישיבה מזרחית, ניתן למשש את העכוז עם כפות הרגליים.
3. בלתי שלם עם רגל אחת בישיבה מזרחית ורגל כלפי מעלה. ניתן למשש העכוז וכף רגל אחת.
4. רגליים כאשר לא ניתן למשש את העכוז כלל.
החלק הרחב ביותר בעובר הינו הראש לכן קיים חשש במצג עכוז שהגוף של העובר יצא והראש יישאר תקוע. חשש זה קיים בעיקר במצג רגליים, ניתן לדמיין אז את העובר כמשפך. לעומת זאת כאשר הרגליים מקופלות גוף העובר בצורת גליל ואין הבדל משמעותי בין הרוחב של העכוז ושל הראש. אם כן אנחנו מאפשרים לידה במצב 1 ו- 2.
הרבה שנים קיימים חילוקי דעות בספרות לגבי הסיכון בלידות עכוז. בשנת 2000 פורסם מחקר גדול, בינלאומי, רב-מרכזי שלכאורה הוכיח את הסיכון בלידות כאלה. הבעיה שמחקר זה כלל מדינות עם רמת מיילדות שונה מאוד מהמיילדות המערבית כגון זימבבואה או פקיסטן. כאשר מנתחים את הנתונים של מחקר זה בארצות המפותחות מתברר שלא קיים הבדל משמעותי בתמותת העוברים. אמנם יש עליה בתחלואה המיידית אך מעקב אחרי התינוקות במשך שנתיים לא הראה שום הבדל בהתפתחות הגופנית או השכלית. נתונים אלה באים לידי ביטוי בהנחיות של האיגוד האמריקאי למיילדות. בשנת 2001 הם המליצו לסיים כל לידת עכוז בניתוח קיסרי ובשנת 2006 הם חזרו בהם וקבעו שניתן להמשיך ליילד כאשר המיילד מיומן. האיגוד הישראלי לעומת זאת מעולם לא המליץ על ניתוח קיסרי אלא קובע תנאים ברורים שאותם צריכים למלא כדי ליילד במצג עכוז. … למה כל המחלקות מנתחות אם כן ? קיימות מספר סיבות: 1. אחרי המאמר הראשון הם הפסיקו ליילד ולא רוצים לשנות שוב את המדיניות. 2. אחרי הפסקה של מספר שנים רוב הרופאים איבדו את המיומנות והצעירים מעולם לא למדו ליילד לידות כאלה. 3. דרוש ליווי של רופא במשך שעות, הרבה יותר קל לבצע ניתוח קיסרי במשך חצי שעה. 4. קיים פחד מתביעות משפטיות. 5. קיים לחץ מצד הציבור.
בביקור חולים אנחנו ממשיכים ליילד עכוזים במשך כל השנים. מתוך כ- 200 לידות כאלה משנת 2000, הסיבוך היחיד היה שבר בזרוע של תינוק. בגיל זה השבר מתאחה תוך מספר ימים ללא שום נזק שארי. לידות אלה כללו כ- 40 לידות ראשונות וכ- 15 לידות אחרי ניתוח קיסרי. מספר מחקרים שבוצעו בעבר לא הראו עליה בסיכונים הקשורים לעכוז או למצב אחרי ניתוח קיסרי כאשר משלבים ביניהם.
עם זאת ההמלצה הראשונה במצג עכוז היא ללא ספק לנסות להפוך את העובר (ניתן לבצע זאת גם לאחר ניתוח קיסרי) ובמידה וההיפוך נכשל לשקול בחיוב לידת עכוז.”
דעתך חשובה לנו...כתבי לנו